KOTA KINABALU: Mantan Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Panglima Anifah Aman dilantik sebagai Penasihat Khas Perhubungan Antarabangsa dan Pelaburan Asing kepada Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor. 

Anifah, 69 yang juga mantan Ahli Parlimen Kimanis menerima watikah pelantikan daripada Hajiji di pejabatnya di Menara Kinabalu, hari ini. 

Hajiji yakin pelantikan Anifah, yang berpengalaman luas dalam perhubungan antarabangsa dapat membantu Kerajaan Negeri dalam menjalin hubungan yang baik dengan negara-negara luar dan pelabur asing, selaras dengan dasar mesra pelabur. 

Sementara itu, Hajiji turut menerima kunjungan hormat daripada Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Arthur Joseph Kurup. 

Beliau diberi taklimat ringkas oleh Arthur mengenai projek kerjasama MOSTI denganjabatan dan agensi negeri serta program-program yang telah dan akan dilaksanakan di Sabah. 

Hajiji mahu MOSTI menerusi jabatan dan agensinya membantu Sabah dalam merancakkan lagi pembangunan bidang sains, teknologi dan inovasi, termasuk penyaluran pelbagai dana dan inisiatif yang ditawarkan oleh kementerian itu ke Sabah. 

Tamat