KOTA KINABALU: Gabungan Rakyat Sabah (GRS) menolak sekeras-kerasnya  dakwaan Barisan Nasional (BN) Sabah bahawa GRS mengisytiharkan perang  terhadap BN seperti yang dituduh pengerusinya, semalam. 

Pengerusi GRS, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor, berkata GRS tidak pernah  mengisytiharkan perang terhadap BN seperti yang didakwa oleh Datuk Bung Moktar  Radin.  

“Kita tidak ada apa-apa alasan atau perlunya isytihar perang terhadap BN. Malah,  dalam pilihan raya baru-baru ini, kita (GRS) dan saya sendiri turun padang berkempen  untuk membantu calon BN di kawasan mereka,” kata Hajiji. 

Hajiji yang juga Ketua Menteri berkata janji sebelum pilihan raya antara GRS dan BN  adalah untuk GRS memberi sokongan terhadap UMNO/BN seandainya parti tersebut  layak menjadi Perdana Menteri dan membentuk Kerajaan. 

“Bagaimanapun, apabila BN kalah dan UMNO tidak layak menjadi Perdana Menteri,  maka perjanjian itu tidak sah dengan sendirinya. 

“Perlu ditegaskan juga bahawa tiada janji sebelum pilihan raya dengan orang (pihak)  lain termasuk dengan Pakatan Harapan (PH),” katanya menerusi satu kenyataannya  di sini pada Selasa. 

Hajiji juga menafikan dakwaan bahawa beliau bersama Ahli Parlimen PKDM (Parti  Kesejahteraan Demokratik Masyarakat) dan Bebas telah menemui Tan Sri Muhyiddin  Yassin di kediaman pemimpin berkenaan di Kuala Lumpur. 

“Mereka berjumpa dengan Tan Sri (Muhyiddin) atas kerelaan mereka sendiri dan saya  tidak terlibat langsung pada perjumpaan tersebut” katanya. 

“Saya berharap UMNO/BN akan terus bekerjasama dalam mentadbir negeri ini  selaras dengan mandat yang diberikan rakyat kepada kerajaan GRS-BN pada Pilihan  Raya Umum Ke-16 (PRN16) yang lalu,” kata Hajiji. 

Tamat