KOTA KINABALU: Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor berharap ramai  pelancong dari negara China akan melawat Sabah apabila pintu sempadan negara dibuka  kepada pelawat antarabangsa. 

Katanya, sektor pelancongan negeri ini banyak bergantung kepada pelancong asing  terutamanya dari negara China. 

“Pandemik COVID-19 menyebabkan sektor pelancongan teruk terjejas. Dengan pembukaan  sempadan negara kepada pelawat antarabangsa dalam tempoh terdekat, kita berharap ramai  pelancong dari China akan melawat Sabah. 

“Ini akan dapat membantu pemulihan sektor pelancongan tempatan dan meningkatkan ekonomi  negeri”, katanya semasa menerima kunjungan hormat daripada Konsul Jeneral Republik Rakyat  China di Kota Kinabalu, Encik Liang Caide di kediaman rasminya di Sri Gaya, pada hari Jumaat. 

Hajiji juga berharap Liang dan Kedutaan Republik Rakyat China di Malaysia membantu  mempromosikan Sabah sebagai salah satu destinasi pelancongan utama di China. 

Katanya, Sabah juga sangat mengalu-alukan pelaburan asing terutama dari negara China untuk  bersama-sama membangunkan pelbagai sektor utama di negeri ini seperti industri, pembinaan,  pelancongan, pertanian dan industri berteknologi tinggi yang baharu. 

“Kerajaan Negeri Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan terus bekerjasama erat dengan Konsul  Jeneral Republik Rakyat China di Kota Kinabalu dan Kedutaan China untuk menarik lebih ramai  pelabur China ke Sabah, yang akan membantu merancakkan pertumbuhan sektor ekonomi  negeri ini. 

“Hubungan baik dan kerjasama yang sedia terjalin di antara Sabah dan China akan terus  diperkukuhkan lagi, kerana ia memberi banyak manfaat kepada kedua-dua pihak”, tegasnya. 

Terdahulu Liang memberi taklimat kepada Hajiji mengenai perkembangan terkini negara  republik rakyat China dan usaha yang dilakukan oleh pejabatnya dalam membantu  mempromosikan Sabah sebagai destinasi pelancongan, pelaburan dan perdagangan. 

Tamat